Prata om drömmar

Därför är det tråkigt att prata om drömmar

"Och sen drömde jag att en fem meter hög lila zebra..."
Conversation in a Park av Thomas Gainsborough

Drömmar dyker ofta upp på listor över tråkiga samtalsämnen som man helst bör undvika. Men varför är det så tråkigt? Dunkel har pratat med relationsexperten Charlotte Sander.

Varför tror du många tycker det är tråkigt att prata om drömmar?
– Eftersom drömmar inte är på riktigt är det svårt att beskriva dem så andra förstår. Det kräver en kontext. Man har en massa bilder i huvudet som man vill beskriva och om du inte vet vad jag har gått igenom så måste man förklara det på ett jättetydligt sätt. Sitter man bara där och pladdrar så blir det inte så relevant. Gör man det så kan jag förstå gäspet, haha!

Vad säger det om samhället i stort?
– Att vi lever i ett väldigt starkt individualistiskt samhälle där jag, jag och jag går i första hand. Men det visar också på en rädsla att visa vilka vi är. När du berättar om en dröm så kan du vara ute på farligt vatten, det är ju ocensurerat.
Men det handlar också om en generell rädsla för att vara ärlig mot sig själv, och en ovilja att våga titta på drömmar som om de har något att säga. Det kan ju vara smärtsamt, det kan vara ett minne som man egentligen inte vill titta på men som dyker upp i drömmarna.

Kan man lära sig något av att samtala om drömmar?
– Jo, absolut. Drömmar säger jättemycket om en själv. Är man lite klurig så kan man faktiskt lära känna personen bättre genom att lyssna på deras drömmar. Drömmar är en bearbetning av våra erfarenheter – det hjärnan inte hinner, orkar, eller kan få med på dagen. Har man ett intresse av att lära känna en person så ska man verkligen spetsa öronen. För det säger ju något om vad den personen, antingen lever i eller har varit med om, och framförallt bearbetar via sin dröm.

Hur bär man sig åt för att prata om drömmar utan att tråka ut folk?
– Jag tror man måste börja med att släppa in människorna, och inte bara börja babbla på. Säga: ”Vad tror ni? Jag är i det här just nu, kan det ha något med den här drömmen att göra?". Då har du bjudit in människor i hela dig och inte bara en dröm, och det blir genast mycket roligare för åhörarna. Och förhoppningsvis har de en tanke om varför du drömt om det och varför du vill berätta det.

Så man ska undvika att prata om drömmar i underhållningssyfte?
– Nä, det kan man väl göra om det är något riktigt roligt man drömt. Man kanske till och med drömde om personen man berättar det för och då kan det ju bli jätteroligt!

 

Text: Michael Larsson


Charlotte Sander. Samtalsterapeut och relationsrådgivare.
Foto: Dennis Guldstrand

Comments are closed